5 tipov na desiatu do školy alebo na výlet
Z čoho by sa desiata mala skladať?
Kvalitná desiata by sa mala skladať z pečiva alebo cereálií, nátierok, prípadne syra či inej bielkovinovej zložky. Čo sa týka pečiva, vhodnejšie je celozrnné pečivo alebo kváskový chlieb. Určite netreba zabudnúť na porciu ovocia a zeleniny, ako aj kvalitný nápoj. Pre väčších hladošov môžete prisypať napríklad vlašské orechy alebo mandle. Energetická hodnota desiaty by mala obsahovať približne okolo pätnásť percent denného príjmu.
Ako dieťa desiatou zaujať?
Záujem dieťaťa o desiatu zvýšime tým, že jedlo bude farebne aj chuťovo pestré a nemalo by byť každý deň rovnaké. Vhodné je tiež dieťa do prípravy zapojiť, nech si desiatu samé nakombinuje podľa svojej chuti. Pekne zabalená desiata je takisto príjemným spestrením. Zo svojej skúsenosti môžem určite odporučiť desiatové boxy Maped. Sú prakticky členené a hodia sa do školy aj na výlet.
Poďte sa pozrieť na 5 zaujímavých tipov, čím desiatovú krabičku naplniť.
1. TIP: Vajíčková tortilla
Vajíčka sú výborný zdroj bielkovín a preto sú určite vhodné aj na desiatu. Takto naplnené v tortille ich navyše ľahko zabalíte a prepravíte aj do školy.
Čo budeme na tortillu potrebovať?
tortilla, 2 vajíčka, mozzarella, špenát, maslo, soľ, čierne korenie
Ako na to?
Na troške masla opečieme omeletu z dvoch vajíčok. Keď je z jednej strany opečená, položíme na ňu tortillu a opečieme aj z druhej strany. Na vrch poukladáme mozzarelu a špenát, prípadne aj šunku alebo iné dobroty, ktoré má vaše dieťa rado. Keď máte hotovo, tortillu preložte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na menšie kúsky, podľa vašej desiatovej krabičky.
2. TIP: Plnený jahodový croissant
Milujú vaše deti sladké? Sem tam ich môžete prekvapiť aj takouto sladkou desiatou. Vyskúšajte kombináciu jahôd, pribináčika a čerstvého croisantu. Nezabudnite však do desiatového boxu pribaliť aj ďalšie čerstvé ovocie.
Čo budeme na croissant potrebovať?
croissant, pribináčik, jahody, mäta
Ako na to?
Rozrežte croissant a natrite ho vrstvou pribináčika. Poukladajte jahody nakrájané na plátky a ozdobte čerstvou mätou.
3. TIP: Toustový chlieb s tvarohovou nátierkou
Tvarohovú nátierku asi dobre poznáte. Ale určite ju môžete vymeniť aj za inú obľúbenú kombináciu. Aby bola desiata zaujímavejšia môžete si pomôcť rôznymi vykrajovátkami a pripraviť tak netradičné prekvapenie. Nezabudnite tiež pridať kopec zeleniny alebo ovocia.
Čo budeme na croissant potrebovať?
200 g tvarohu, 2 ks uvarené vajcia, 3 ks kyslé uhorky, 1 ks čerstvá mrkva, 1 ks menšia cibuľa, 100 g tatárskej omáčky, 100 ml bieleho jogurtu, soľ, čierne korenie
Ako na to?
V miske zmiešajte tvaroh, najemno nastrúhanú čerstvú mrkvu, sterilizované uhorky nakrájané na malé kúsky, nadrobno nakrájanú cibuľu a najemno nakrájané vajíčka uvarené natvrdo. Potom pridajte tatársku omáčku a biely jogurt. Všetko spolu premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Nechajte odležať v chladničke a podávajte s toustom alebo čerstvým pečivom.
4. TIP: Domáci Brumíkovia
Desiatu si môžete pripraviť aj deň vopred. Čo tak deťom upiecť domácich brumíkov, ktorí budú určite zdravší ako z obchodu. Naplniť ich môžete nielen čokoládou, ale aj čerstvým ovocím alebo orieškovým maslom.
Čo budeme na Brumíkov potrebovať?
2 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 1 hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 1 ks prášok do pečiva, 2 ks vajce, 1 PL kakaa
Ako na to?
Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré potom vložte do formy na medvedíkov. Časť cesta zmiešajte s kakaom a použite na tmavé časti. Môžete do vnútra vložiť aj kúsok čokolády. Pečte na 180 °C asi 20 minút.
5. TIP: Špízy z tortilly
Aj tortilly sa dajú pripraviť na rôzne spôsoby. Môžete ju naplniť nátierkovým maslom alebo obľúbenou pomazánkou, doplniť šunkou, čerstvým šalátom a zarolovať.
Čo budeme na špízy potrebovať?
tortilla, nátierkové maslo, šunka, šalát
Ako na to?
Tortillu natrite nátierkovým maslom. Uložte šunku a listový šalát. Zrolujte a nakrájajte na menšie kúsky. Napichnite na špajdlu a máte originálne desiatové špízy. Podávajte so zeleninou a ovocím.
Za desiatovú inšpiráciu vrátane fotografií ďakujeme Škatuľka v kuchyni.