📢 DOPRAVA ZADARMO s Packetou do 31. 10. 2024 👉 pri nákupe nad 30 EUR.
Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog 6 trikov, ako si uľahčiť prípravu desiatej

6 trikov, ako si uľahčiť prípravu desiatej

Tipy pre rodičov školákov 9. 9. 2024 5 minút
Tereza Kotilová
Pri slove „desiata“ vám naskakuje husia koža a márne hľadáte čas na jej prípravu? Rozumieme vám. Nie je to jednoduché pripraviť na každý deň vyváženú desiatu, ktorá bude chutiť aj baviť a zároveň dodá potrebnú energiu aktívnemu dieťaťu. Preto vám prinášame niekoľko tipov a trikov, ktoré vám každodennú prípravu komplexných malých jedál uľahčia. Poďme spoločne na to!
6 trikov, ako si uľahčiť prípravu desiatej

Určite to počúvate zo všetkých strán, ale opakovanie je matka múdrosti, a tak si poďme povedať, že každá desiata je menšie jedlo medzi tými tromi hlavnými. A tak by mala obsahovať rovnako tak pekné zloženie živín ako práve tie veľké hlavné jedlá, len v menších porciách.

Desiata pre deti by mala byť vyvážená, a to tak, že bude obsahovať kvalitné bielkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu aj vitamíny. Ako to docieliť? Predstavte si guľatý tanier, alebo prakticky rozčlenenú desiatovú škatuľku b.box, ktorá vám uľahčí prípravy desiat so sebou. A tento objem zaplňte z jednej polovice zeleninou, ovocím či kombináciou oboch a druhú polovicu rozdeľte na bielkoviny a sacharidy. V celom tomto zložení potom ešte myslite na primerané množstvo tuku, ktorý ale väčšinou vyššie spomínané zložky prirodzene obsahujú.




 

Prečo desiatovať a ako veľmi?

Desiata je tu preto, aby doplnila energiu aktívnym deťom v dlhšom pauze medzi hlavnými jedlami. Veľkosť desiatej je veľmi individuálna a je potrebné ju prispôsobiť ostatným jedlám daného dňa, aktivite a konkrétnym potrebám jedinca. Preto desiata na pondelňajší deň nemusí byť totožná ako desiata na utorňajší či stredajší deň. Skutočne sa riaďte tým, čo má dieťa ten deň na obed, čo zvládne na raňajky, a aká bude večera. Napr. pokiaľ je v pláne sladký obed, zameriam sa pri chystaní desiatej na viac zeleniny, vlákniny a bielkovín.


 

Ako by mala desiata vyzerať?

Pre deti je dôležitý vzhľad, pestrosť, fantázia, pre nás rodičov je dôležité zloženie a vyváženosť. Ako toto skĺbiť? Vyvážená desiata, ktorá skutočne zasýti a dodá energiu by mala obsahovať všetky dôležité zložky – komplexné sacharidy (pečivo, tortila, ovsené vločky, cestoviny), bielkoviny (jogurt, kefír, syr, vajcia, kvalitná šunka), zeleninu či ovocie, vlákninu (obilniny, celozrnné varianty pečiva) a tuky (oriešky, olej, mliečny tuk).

Pokiaľ desiata, ktorú deťom chystáte obsahuje vyššie spomínané živiny, môžete mať radosť, podarila sa vám pripraviť vyvážená desiata, ktorá splní svoj účel. A pokiaľ sa vám to občas v časovom zhone nepodarí, nevešajte hlavu, pretože lepšie je menej vyvážená desiata než žiadna desiata. 

A čo tá fantázia? Každú desiatu môžete pojať inak. Môžete vymyslieť tému, ktorú doladíte rôznymi napichovadlami, ozdobami v podobe očičiek, pomôcť si môžete tiež vykrajovadlami, niektoré časti desiatej umiestniť do silikónových košíčkov a celú desiatu potom vložiť do pekne vyzerajúcej škatuľky. 

Agátin tip na spestrenie desiatej deťom: Ukryte do každej desiatej malé prekvapenie, ktoré deťom celý desiatový zážitok spestrí. Čo takto malinkú truhličku s nejakou obľúbenou maškrtou či motivačný odkaz prilepený na viečku vo vnútri škatuľky?


 

6 tipov a trikov, ako si prípravu desiat uľahčiť

A práve pre chvíle, keď nestíhate, pre vás máme pár tipov a trikov, ako si prípravu vyvážených desiat uľahčiť.
 

1. Pripravte si zásoby na viac dní

Pripravte si dopredu všetko, čo ide na niekoľko dní dopredu. Potom vám samotná príprava desiatej zaberie už len pár minút a zvládnete ju pokojne aj ráno pred odchodom.

Tipy, čo ide pripraviť dopredu na viac dní a ako:
  • vajíčka – uvarte si pokojne v nedeľu vajcia natvrdo, v chladničke vám vydržia celý týždeň;
  • zelenina a ovocie – nakrájajte si do škatuliek rôzne druhy zeleniny i ovocia na celý týždeň, uchovávajte v chladničke, a potom už len kombinujete podľa chuti;
  • ovsená kaša – uvarte jej viac, uložte do chladničky, každý deň časť odoberiete a dochutíte napr. ovocím, orieškami, kakaom či trebárs čakankovým sirupom;
  • domáci pribináčik – pripravte si ho pokojne na tri dni dopredu a každý deň odoberte časť do desiatovej škatuľky, v ktorej ho prípadne ochuťte čerstvým ovocím, kakaom či čakankovým sirupom;
  • domáca lučina – cez noc necháte v chladničke odkvapkať grécky jogurt so šľahačkou a niekoľko dní môžete využiť na natieranie pečiva;
  • domáca buchta/koláč – v nedeľu upečte jednoduchý koláč či buchtu so sezónnym ovocím a niekoľko dní máte krásnu časť desiatej.

2. Plánujte dopredu

Nie je nič viac stresujúceho než ráno vstať, nemať pripravenú desiatu a ani nápad. Preto si vo voľnej chvíli vezmite papier a ceruzku, spíšte si svoje nápady a skúste ich rozplánovať trebárs na týždeň. Ľahšie sa vám bude nakupovať aj desiaty pripravovať.
 

3. Pýtajte sa detí na spätnú väzbu

Vymyslite si spoločne s deťmi bodový systém desiat, aspoň sa raz tiež vžijú do roly tých, čo známkujú. Za každú desiatu priradia body a spomenú, čo im chutilo najviac, a čo sa naopak toľko nepodarilo. To vám prípravu veľmi uľahčí, deti budú spokojné a desiatové škatuľky popoludní prázdne.
 

4. Recyklujte nápady a striedajte kombinácie

Nie je potrebné vymýšľať každý deň novú a novú desiatu, stačí striedať rôzne kombinácie a desiaty s pozitívnym ohlasom recyklovať. Zakaždým desiatu dolaďte iným druhom ovocia či zeleniny, inými orieškami, zvoľte iný druh pečiva, ... V medzičase recyklovania dozaista príde inšpirácia, ktorou zabehnutý rad osviežite.
 

5. Zapojte do prípravy desiat deti

Nie vždy toto môže byť urýchlenie, ale uľahčenie určite áno, lebo deti si samy povedia, čo by si dali a ešte vám pomôžu trebárs s krájaním zeleniny. Čím skôr sa naučia, ako má vyvážená desiata vyzerať, tým skôr si ju budú chystať úplne samy. Rovnako tak v nich budujete povedomie o zdravom a kompletnom jedle.

6. Nenechávajte prípravu na ráno

Pokiaľ ráno čas máte, majte dopredu pripravený minimálne nápad, čo so sebou na desiatu nachystáte. Ale určite sa vám bude pokojnejšie vstávať, pokiaľ budete mať aspoň základ desiatej predpripravený, a ráno ho už len doladíte k dokonalosti.

Agátin tip na prípravu desiat: Využite krásne a praktické desiatové škatuľky b.box, ktoré máme v 3 veľkostiach – malá, stredná a veľká

Agáta svačinářka: 6 triků, jak si usnadnit přípravu svačiny
 

Nezabúdajte na: PITNÝ REŽIM🫗

Ako iste viete, tak voda tvorí viac ako polovicu nášho tela, takže je logické, že tekutiny hrajú veľmi dôležitú rolu pri udržiavaní nášho organizmu vo funkčnom stave. Na pitný režim tak pri chystaní desiatej nezabúdajte! Zdravú desiatu tak vždy doplňte ideálne čistou vodou. 

Agátin tip k pitnému režimu: Niektoré potraviny pomáhajú s pitným režimom, pretože sú z väčšej časti tvorené vodou. Viete, ktoré to sú? Ide o niektoré druhy ovocia a zeleniny – uhorka, melón, paradajky, jahody, pomaranč či trebárs hlávkový šalát. 

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.