Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Ako rozvíjať dvojročné deti: Baví ma tvoriť

Ako rozvíjať dvojročné deti: Baví ma tvoriť

Tipy pre výber hier a hračiek 14. 10. 2019 2 minúty
Kristýna Křížová
Deti v období 2 rokov objavujú tvorenie. Na papieri vznikne čiara alebo otlačok pečiatky, mäkká modelína môže zmeniť svoj tvar. Pozrite sa, ako i malé dvojročné deti dokážu ľahko tvoriť, pri tvorení sa zabaviť a naučiť sa niečo nové. Deti tiež veľmi silne vnímajú ocenenie, ktorého sa im za ich tvorivú snahu (samozrejme zaštítenou snahou rodiča...) dostane, pokiaľ vytvoria drobný darček pre svojich blízkych. To ich motivuje k ďalšej tvorbe a k rozvoju jemnej motoriky, fantázie i trpezlivosti.

Ako správne vybrať tvorenie pre dvojročné deti

Prvé samozrejmé kritérium je zdravotná neškodnosť farieb a materiálov. Tento údaj nájdete na obale výrobku. Okrem toho si môžete všímať, či sú použité farby vyprateľné či umývateľné. Ak premýšľate o prvej modelíne pre svoje dvojročné dieťa, bude vás zaujímať, že všetky ingrediencie slúžiace na výrobu modelíny Play-doh sú testované na použitie v potravinárstve. Modelína samozrejme nie je určená na jedenie, schválne má slanú chuť, aby deti odradila, ale ak by náhodou malý tvorca chcel kúsok svojho diela ochutnať, nič sa mu nestane.

Neprekáža, pokiaľ dieťa na prvú ponuku tvorivých aktivít hneď nezareaguje. Kvalitné výtvarné potreby vám doma vydržia dlho a iste nadíde chvíľa, keď bude na tvorenie lepšie pripravené a naladené.

Ako začať s tvorením – inšpirácia pre vás

Rad detí sa púšťa do tvorenia/kreslenia s farebnou guľôčkou holandskej značky SES. Jej veľkou prednosťou je jej tvar: malým deťom, ktoré ešte nevedia držať ceruzku, sa pekne vojde do dlane. Použité voskové farby zanechávajú na papieri jasnú silnú stopu, čo je dôležité pre ďalšiu motiváciu dieťaťa (nekvalitné pastelky nie sú na papieri takmer vidieť a deti sú sklamané).

Do malých detských dlaní sú tiež navrhnuté špeciálne detské pečiatky Stampobaby. Tvorba obrázkov, pozvánok či prianí k narodeninám je pre deti s týmito pečiatkami veľmi zábavná: po otlačení pečiatky hneď vidia výsledok. Otlačený obrázok môžu spolu s rodičom dotvoriť (dokresliť, nalepiť samolepky...). Motívy pečiatok sú navrhnuté tak, aby dobre slúžili ako hravý nástroj pre rozvoj slovnej zásoby. Pomenovávajte s deťmi, čo vidia na pečiatke, aké zvuky vydávajú zvieratká, kde bývajú a pod.


Zaujímavé možnosti prvého tvorivého hrania ponúka tiež mäkká a ľahká modelína Djeco. Pre úplne prvé pokusy je ideálna súprava 4 základných farieb a pretlačovacích nástrojov a formičiek.

Online obchod
Zdieľať
Kristýna Křížová Kristýna je zakladateľka a duša Agátinho sveta, ktorému dáva smer. Spolu so svojou sestrou Luciou skúmajú tuzemský i zahraničný trh, aby do sortimentu začlenili tie najlepšie hry a hračky. Pretože len hry, hračky, knižky a stavebnice, ktoré vynikajú prínosom pre deti, kvalitou spracovania, bezpečnosťou aj dizajnom môžu do Agátinho sveta. A taký je potom svet, ktorý pre nás tvoria.