Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Alternatívne školy (1/2): Waldorfská a Montessori

Alternatívne školy (1/2): Waldorfská a Montessori

Rozvíjame predškolákov 4. 5. 2022 5 minút
Kateřina Hrubešová
Premýšľate, či pre svoje ratolesti nezvoliť inú formu vzdelávania než klasickú? Poďme sa spoločne pozrieť na dva typy alternatívnych škôl – waldorfskú a montessori školu, kde vaše deti získajú dôležité znalosti a zručnosti, ale využitím iných pedagogických metód.

Waldorfská škola

Waldorfská pedagogika má za cieľ integrované vzdelávanie a rozvoj ako intelektuálnych schopností, praktických či manuálnych zručností detí, tak aj ich umelecké vlohy. Tento typ výuky existuje pre predškolské deti, pre žiakov 1. a 2. stupňa aj pre stredoškolákov.

Waldorfská škola
Zdroj: https://www.ourkids.net

 

Ako sa učí vo waldorfskej škole?

„Hlavné predmety“, medzi ktoré spadá napríklad slovenský jazyk, matematika, prírodoveda atď., sa vyučujú v blokoch, trvajúcich po určitú dobu (epochu). Každá epocha potom trvá približne 3 – 4 týždne, takže sa žiaci po túto dobu môžu plne sústrediť na výuku iba jedného predmetu. Nie sú tak „rušení“ paralelnou výukou ďalších predmetov.

Samotné bloky sú dlhé cca 2 hodiny a zahrňujú privítanie, hudobnú zložku, organizačné činnosti, precvičovanie/opakovanie, rytmicko-pohybové časti, novú látku a zápis podstatných vecí. Presne v tomto poradí každý blok prebieha. Oproti bežnej výuke je tak využitý aj hudobný, rytmický a umelecký potenciál, a to aj u exaktných predmetov.

Waldorfská škola
Zdroj: http://www.ecolesteinertoulouse.org
 

Aké sú ďalšie typické znaky waldorfskej školy?

  • Nepoužívanie učebníc
  • Absencia klasického známkovania (deti dostávajú vysvedčenie, ale iba so slovným hodnotením)
  • Skorá výuka cudzích jazykov
  • Pomalšia výuka čítania a písania
  • Dôraz na umelecké predmety
  • Dôraz na pracovné a remeselné činnosti
  • Špecifické vyučovacie predmety
  • Témy pre jednotlivé ročníky
  • Vzťah učiteľ, žiak a trieda
  • Dôraz na slávenie sviatkov
  • Výuka prežitkom, memorovanie rytmom
Zaujíma vás viac waldorfský systém? Prečítajte si podrobné informácie a inšpirujte sa konkrétnymi tipmi na waldorfské pomôcky a hračky.


Montessori škola

Pri tejto alternatívnej metóde výuky je rovnako kladený veľký dôraz na osobnosť dieťaťa a jeho tvorivosť. Princípom tejto výuky je na prvom mieste rešpektovať osobnosť dieťaťa a učiteľa vnímať ako rovnocenného partnera (nie autoritu) a sprievodcu. Výuka podľa princípov talianskej pedagogičky Marie Montessori je oproti waldorfskej škole možná iba pre materské a základné školy. Možnosť vzdelávať sa pomocou montessori metód na strednej škole nie je možné.

Montessori škola

Ako to vyzerá v montessori triede?

V montessori triede je priestor usporiadaný do kútov. Nenachádza sa tu teda ani lavica ani katedra, teda nič, čo by vytváralo optickú bariéru medzi učiteľom a dieťaťom. Pri výuke vždy deti aj učitelia využívajú tzv. montessori pomôcky, čo sú typické hračky a predmety, ktoré podporujú tvorivosť dieťaťa a získavanie nových znalostí a zručností.

Čo je ďalej typické pre montessori školu?

  • Nenapomínanie, absencia trestov
  • Primerané užitie uznania, snaha o nevybudovanie závislosti dieťaťa na pochvalách
  • Princíp tzv. delenej zodpovednosti (dieťaťu je poskytovaná sloboda iba v tých prípadoch, kedy je schopné s ňou adekvátne naložiť)
  • Možnosť voľby učebných materiálov a pracovného miesta
  • Chápanie chýb ako nutnosti hlbšieho precvičenia učiva
  • „Pripravené prostredie“ v montessori triede berúce do úvahy vývoj žiakov a ich schopnosti


Ak chcete svoje dieťa pripraviť na vstup do školy so vzdelávacím programom montessori, vyberajte hry a hračky, ktoré rešpektujú osobnosť dieťaťa. Naša ponuka hier a hračiek typu montessori je pestrá. Konkrétnymi tipmi sa inšpirujte v našom článku Hračky typu Montessori – ako ich vybrať? alebo Montessori pomôcky a hračky pre každý vek.

Online obchod
Zdieľať
Kateřina Hrubešová Kateřina sa stará o Facebookovú stránku Agátinho sveta, je tiež autorkou mnohých článkov Agátinho blogu. Skúma vlastnosti našich hračiek do najmenšieho detailu. O získané poznatky sa delí v pravidelných rubrikách, ktoré sú súčasťou našich newsletterov.