Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Deň Zeme a udržateľnosť v Agátinom svete

Deň Zeme a udržateľnosť v Agátinom svete

Tipy pre výber hier a hračiek 22. 4. 2024 3 minúty
Tereza Kotilová
Každoročne na 22. apríla pripadá v kalendári Deň Zeme. Ide o celosvetovú udalosť zameranú na podporu ochrany životného prostredia. Prečítajte si tipy, ako sa zapojiť aj s deťmi a ako k téme udržateľnosť pristupujeme my v Agátinom svete.
Deň Zeme, ako už z názvu vyplýva, oslavuje Zem. Každý rok sa v tento deň konajú po celom svete rôzne festivaly, oslavy, upratovacie práce a informačno-vzdelávacie akcie zamerané na podporu životného prostredia. Rôzne organizácie aj jednotlivci verejne prezentujú, ako práve oni pomáhajú zlepšovať našu Zem a snažia sa presvedčiť široké okolie, aby to robili tiež. Cieľom je teda posilniť verejný záujem o problematiku životného prostredia a jeho ochranu.
 
Deň Zeme
 

Ako sa zapojiť aj s deťmi?

Chcete sa zapojiť aj vy a neviete ako? Sledujte rôzne informačné kanály (internet, správy, vonkajšie tabule), akcií sa iste vo vašom blízkom okolí chystá mnoho. Tu je pár tipov, ako sa zapojiť, od nás.

Jeden z najznámejších projektov v rámci tejto udalosti sa volá Upracme Slovensko. Ide o dobrovoľnícke upratovacie akcie, ktoré prebiehajú na území celého Slovenska. Cieľom je upratať neporiadok v prírode, ktorý tam nepatrí. Aj vy sa môžete jednoducho pridať tak, že sa pripojíte k naplánovanému upratovaniu vo vašom okolí, či sami zorganizujete upratovanie na mieste, ktoré si vyberiete. Čo trebárs zorganizovať upratovanie okolo vášho obľúbeného miesta či ihriska, kam chodíte s deťmi a nepáči sa vám, že všade okolo sa povaľujú odpadky.

Takúto upratovaciu akciu si môžete zorganizovať pokojne aj sami. Dohodnite sa s kamarátmi, vezmite si rukavice, vrecia, poprípade hrable či nejaké napichovadlo na odpadky a vyrazte do najbližšej zelene. Spoločne tak aspoň trochu uľavíte prírode a zvelebíte si svoje okolie.

 

Čo vlastne znamená udržateľnosť v oblasti hračiek priamo v Agátinom svete?

My v Agátinom svete taktiež premýšľame nad životným prostredím a udržateľnosťou pri každom našom kroku.
 

1. Materiály hračiek

Sústredíme sa na výber hračiek z prírodných materiálov, ktoré pochádzajú z udržateľných zdrojov (papier, drevo, kaučuk, guma, textil) či recyklovaných/biodegradabilných materiálov (biodegradabilný plast, recyklovaný plast). Krásnym príkladom recyklácie plastov medzi našimi produktmi môžu byť školské batohy Ergobag vyrábané z recyklovaných plastových fliaš.

Aktuálne je cca 25 % hier, hračiek, školských batohov a potrieb v našej ponuke vyrobených šetrne k prírode.


 

2. Obaly

Snažíme sa obmedziť obaly vo všetkých našich krokoch. Preto vám vaše objednávky chodia zakaždým v inej „škaredej škatuli“. V skutočnosti to je nádherný príklad toho, ako nám nie je ochrana životného prostredia ľahostajná a snažíme sa využiť už použité škatule na maximum a vašej objednávke vždy vybrať škatuľu na mieru. Tiež u nás nenájdete plastové výplne balíkov. Keď v škatuli zostáva miesto, vypĺňame ho vždy kartónmi či papierom. A ešte jeden pekný príklad od našich dodávateľov, ktorý ide ruka v ruke s témou ochrany životného prostredia, je ekologicky šetrná impregnácia školských batohov. Vďaka nej nedochádza k stekaniu neekologickej impregnácie do pôdy.

3. Miesto výroby a preprava

Vyberáme prevažne dodávateľov, ktorí nám sú geograficky bližšie, a ktorí dávajú prednosť ekologickej doprave z výroby k nám. Samozrejme, snažíme sa čo najviac kreatívnych hračiek a hier hľadať aj medzi našimi lokálnymi dodávateľmi.

Aktuálne je cca 20 % hier, hračiek, školských batohov a potrieb v našej ponuke vyrobených v Európe, čím znižujeme uhlíkovú stopu pri doprave tovaru.

Tento rok sme tiež spoločne s GLS spustili možnosť zvoliť si zelenú dopravu z Agátinho sveta smerom k vám domov. Viac o tejto zelenej doprave si prečítajte v našom podrobnejšom článku.

Zelená doprava v Agátinom svete

4. Kvalita

Sústredíme sa na kvalitné hry, hračky a školské batohy, kde sme si istí, že niečo vydržia a nie je tak nutné kupovať zanedlho náhradu.

Chcete si byť istí, že u nás nakupujete hry a hračky, ktoré spĺňajú podmienky ekologického výrobku? Potom si jednoducho vo filtrácii v ľavom stĺpci zaškrtnite pole „áno“ práve pri filtri ekologický výrobok.

Ekologický výrobok v Agátinom svete



Ako sa zapájate vy? Dajte nám vedieť do našej facebookovej skupiny Agátin inšpiratívny kútik.

 

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.