📢 DOPRAVA ZADARMO s Packetou do 31. 10. 2024 👉 pri nákupe nad 30 EUR.
Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog POROVNANIE detských foťáčikov: Zoofamily vs. napodobenina

POROVNANIE detských foťáčikov: Zoofamily vs. napodobenina

Tipy na hry a hračky 27. 9. 2024 5 minút
Tereza Preslová
V prvých dvoch dieloch nášho blogového seriálu o detských foťáčikoch The Zoofamily sme si podrobne predstavili túto belgickú značku, ukázali sme, čo prístroje vedia a ako sa deťom celkovo ovládajú. Čo sa ale stane, ak postavíme proti sebe belgický Zoofamily a čínsku napodobeninu, ktorú možno zohnať v nemenovaných čínskych on-line trhoviskách?
Porovnanie detských foťáčikov: Zoofamily vs. napodobenina

Detské foťáčiky The Zoofamily sme si predstavili v úvodnom článku tejto minisérie, a potom sme podrobne vyskúšali verziu Zoo Print s možnosťou tlače. Teraz sme oba foťáčiky vzali na výlet do okolia Pošumavia a neboli by sme to my, ak by sme opäť nezapojili niekoho najpovolanejšieho z povolaných – jedného z našich detských testerov. Päťročný Adam dostal obidva do rúk a s pokynom „Choď a foť!“ sa vydal s dospelým sprievodom (ktorý, samozrejme, dozeral na férovosť testu) po okolí.

Porovnanie detských foťáčikov: Zoofamily vs. napodobenina


Vzhľad a funkcie

Z ilustračných fotiek vidíte, že sa zvierací foťáčik lepšie drží, spúšť je hore (ako je obvyklé), Adamko má istejší úchop. U modrého čínskeho je potom spúšť na zadnej strane vedľa displeja, takže sa tlačí palcom – zle sa teda aparát ovláda jednou rukou, ktorá takmer vždy trhne. Objektív je nešťastne umiestnený hore na strane, čo má za následok časté fotenie prstu. Displej je u Zoofamily väčší (uhlopriečka 3 palce, t. j. cca 7,6 cm) než pri čínskom variante (2 palce, cca 6 cm). Selfie-kameru na zadnej strane má iba Zoofamily, u čínskeho je to vyriešené minizrkadielkom vedľa predného objektívu. Ani jeden foťáčik nemá zoom a blesk.

Zoofamily detský fotoaparát Detský fotoaparát

Ovládanie je u Zoofamily intuitívnejšie, priamočiarejšie a jasnejšie, s väčšími tlačidlami. U čínskej verzie tlačidlá plnia rôzne funkcie (krátke/dlhé stlačenie) a malých fotografov to mätie alebo si to nepamätajú (rodičia väčšinou tiež nie – je to skrátka otrava, foťák omylom stále vypínať a zapínať, vracať sa do nastavení a hľadať, kde vytlačiť dodatočne fotku a „Prečo to zase nemôžem nájsť! A prečo práve TÁTO nejde vytlačiť?!“) Čínsky noname foťák ponúka oproti Zoofamily navyše hry, ktoré sa však zle ovládajú, dieťa je viac-menej zmätené tlačidlami a batéria sa rýchlo vybije. Môžete si do neho nahrať i hudbu, ale reproduktor nepatrí k tým kvalitným.

Zoofamily má jasné menu s bežným názvoslovím; o čínskej konkurencii to rozhodne povedať nemôžeme, evidentne je použitý strojový preklad a je istejšie riadiť sa ikonami alebo používať angličtinu. Navyše nevie urobiť fotku bez zobrazenia času a dátumu na nej (uvidíte na príkladoch).

Zoofamily - displej čínská alternatíva - displej

Oba ponúkajú mnoho filtrov a rámčekov. U Zoofamily nájdete zvieracie tváre, vianočné i narodeninové motívy, niečo pre dievčatá aj chlapcov. U bezmenného okrem zvieratiek napríklad lodičky, myšlienkové bubliny či pozvánky. Prvé štyri ukážky sú od Zoofamily, dolná polovica potom z bezmenného:

Filtre a kreatívne rámčeky


Porovnanie fotografií a videí

Všetky nasledujúce fotky a videá na porovnanie sú v najvyššej možnej kvalite, ktorú daný fotoaparát ponúka. Neupravovali sme ich v žiadnom programe. Vľavo vždy uvidíte The Zoofamily, vpravo potom noname variant z čínskeho on-line trhoviska (s dátumom a časom). Maximálna fotka Zoofamily má veľkosť 9344 x 5248 pixelov (zodpovedá 48 megapixelom), čínsky variant umožňuje 4608 x 2590 pixelov (zodpovedá 12 megapixelom). Oba majú formát obrazu 16:9.


Fotenie vonku

Počasie nám prialo – krásnych 8 stupňov a dážď, šero a hmlisto. Pláštenky, gumáky, čaj do termosky a ideme von!

Zoofamily Bezmenná alternatíva

Zoofamily Bezmenná alternatíva

Zoofamily Bezmenná alternatíva
(Komentár: Rozdiel na fotkách z exteriéru je zjavný – Zoofamily podáva vierohodnejšie farby a kresbu, lepšie zachytí oblohu i pri daždi. Čínsky foťáčik potom farby podáva podivne – je to vidieť hlavne pri kameňoch – jedna strana fialová. Oblohu pre istotu vynechal úplne. Pri bagroch už bolo tak málo svetla, že Adam nedokázal foťák ani udržať stabilne.)


Fotenie vo vnútri

Väčšinou naši najmilší dostanú foťáčik ako darček, takže si ho hneď na oslave alebo pri stromčeku budú chcieť rozbaliť a všetko skúšať. V šere alebo pri umelom osvetlení. Ako budú vyzerať prvé fotky toho, čo bude práve po ruke?

Zoofamily Bezmenná alternatíva

Zoofamily Bezmenná alternatíva(Komentár: všimnete si určite aj na ďalších fotkách, že Zoofamily občas nevykreslí toľko detailov, pokiaľ fotíte za biedneho svetla.)

Portréty, selfies a kreatívne filtre

Tu rozhodne pomáha selfie objektív na zadnej strane u Zoofamily. Deti veľmi nevedia otočiť foťák tak, aby si vyfotili aspoň časť hlavy; samospúšť v tomto prípade veľmi nepomôže. Selfie-kamera je skvelá – a nie je to iba zábava, deti sa učia i správny záber a zrkadlovú manipuláciu so svojím obrazom na displeji.

Dostávame sa tu zároveň k rôznym filtrom a rámčekom – pre niektorých dospelých možno zbytočnosť, ale pre deti hotový raj! Ako sme už spomenuli, oba foťáčiky ich ponúkajú dostatok, no jednako vzhľadom na kvalitu fotiek aj tlače bezmenného variantu sú, bohužiaľ, niektoré (ak nie väčšina) prakticky nepoužiteľné (minimálne vyššie spomínané pozvánky či myšlienkové bubliny).

Zoofamily Bezmenná alternatíva

Zoofamily Bezmenná alternatíva(Komentár: Vonku jednoznačne víťazí Zoofamily – lepšie farby, kresba, detaily. Samolepky a kreatívne rámčeky sú krásne ostré, veselé a v jednotnom dizajne.)

Videá

Natočili sme odjazd vlaku oboma foťáčikmi naraz. Aj napriek tomu, že sme natáčali smerom hore, do zatiahnutej oblohy, je na Zoofamily vidieť viac detailov, obraz nie je „prepálený“. Pohyb vlaku je plynulý. Pri čínskom variante vlak skôr skáče.
 


Tlač fotiek a kvalita termopapiera

Foťáčiky s možnosťou okamžitej tlače používajú rolky termopapiera. Cena je výrazne nižšia než pri polaroidových papieroch, tu sa pohybujeme okolo 0,04 eur za fotku – môžete teda svoje zlatíčka nechať sa nerušene fotograficky vyjadriť. Veľkosť vytlačenej fotky je rovnaká u oboch, cca 8,5 x 5 cm (takže si môžete vyrobiť ultra-prenosné album trebárs z vizitkovníka.)

Porovnanie tlače z detských fotoaparátov - Zoofamily

Vytlačili sme si niektoré fotky – rozdiel v kvalite asi vidíte na prvý pohľad :) Opäť je naľavo Zoofamily, napravo bezmenný. Nesnažili sme sa vybrať tie najpodarenejšie fotky, ale práve naopak také, ktoré skutočne deti vyfotia (zvlášť, keď sa s foťáčikom hrajú a skúšajú, čo vedia.)

Zoofamily - tlač na termopapier Bezmenná alternatíva - tlač na termopapier

Zoofamily - tlač na termopapier Bezmenná alternatíva - tlač na termopapier

Zoofamily - tlač na termopapier. Bezmenná alternatíva - tlač na termopapier

Zoofamily - tlač na termopapier Bezmenná alternatíva - tlač na termopapier
(Komentár: Kreatívne rámčeky sú dobre zjavné na vytlačených fotkách od Zoofamily. Čínsky variant zvládol portrét až na isté „rozzrnenie“ celkom dobre, no jednako rámček už sa nepodaril. Rozdiel pri posledných dvoch fotkách je tiež zjavný – pri porovnaní rovnakej fotky z oboch foťáčikov je jasne vidieť, že tlač od Zoofamily vyhráva – je vidieť viac detailov ako na postave – vlasy, uši… – tak na pozadí – gauč, dvere. Je to opäť fotka z tmavej miestnosti, v šere a so slabou žiarovkou.)

Čo nás nečakane zaskočilo, sú rozdiely v kvalite samotného termopapiera. Mylne sme očakávali, že termopapiere budú podobné (ak nie rovnaké) a že sa asi „nedá čo skaziť“. Dá. Papiere od Zoofamily sú pevné, hladké, kvalitné a s vysokou gramážou, dobre a ľahko sa z foťáčika trhajú. Čínske sú o poznanie tenšie, často sa pri oddeľovaní cez zúbky roztrhnú. 
 
Podľa belgického výrobcu sú termopapiere Zoofamily BPA-free a BPS-free (Bisfenoly, ktoré sa používajú v termo-účtenkách. Škodlivý Bisfenol A bol v EÚ zakázaný, ale nahradil ho Bisfenol S, ktorý ale môže byť rovnako nebezpečný, zvlášť pre deti a tehotné). Výrobca bezmenných papierov potom udáva, že jeho termopapiere sú BPA-free.

Trhanie termopapiera - bezmenná alternatíva

Agátin TIP: Odporúčame netlačiť na termopapier hneď vonku v chladných teplotách. Foťák potrebuje byť zahriaty, je teda lepšie vytlačiť si ich v pokoji doma, najlepšie viac za sebou naraz – prvá fotka nemusí vyjsť sýto (zvlášť, pokiaľ je foťák ešte studený). U Zoofamily v teple je už prvá fotka väčšinou parádna, u čínskej verzie je „použiteľná“ (ale rovnako nie) až piata. Rovnako tak si dávajte pozor na priame slnko trebárs za oknom auta. Tu naopak fotka môže sčernieť (určite ste niekedy skúšali podržať účtenku nad plamienkom sviečky). Keď ich však budete dobre uchovávať, vydržia roky.


Záverečné zhodnotenie alebo Keď dva robia to isté, nie je to to isté

Za nás víťazí Zoofamily takmer na plnej čiare. Pomer cena/výkon, kvalita fotiek, videí aj tlače, jednoduchosť ovládania… To všetko je vám asi už jasné. Dva mínusy by sme dali za horšiu kresbu pri zlom svetle (šero/hmla alebo tmavšia miestnosť, slabá žiarovka…) Tu čínsky foťáčik vyhráva) a za riešenie kábla/popruhu na nosenie, ktoré sme spomínali v predchádzajúcej recenzii.
 
Prakticky nulovú záruku, nemožnosť reklamácie a vrátenia tovaru od čínskych predajcov asi nemusíme ani spomínať. Radi by sme však naťukli ešte jeden z aspektov, ktorý možno nie je na prvý pohľad veľmi viditeľný – a tým je celková ekológia, nízka kontrola materiálov (zvlášť pre deti) a vo výsledku vytváranie elektroodpadu. V Agátinom svete sme hrdí na vysokú kvalitu a udržateľnosť nášho sortimentu. Všetko, čo ponúkame, zodpovedá európskym bezpečnostným normám a hlavne je otestované na deťoch. :)

Rozdiely medzi značkou Zoofamily a čínskou alternatívou sme predpokladali. Opäť zdôrazňujeme, že ide o detské fotoaparáty, je to iná kategória než napríklad dnešné mobilné telefóny vyššej triedy alebo dokonca profesionálne zrkadlovky. Z výsledných fotiek je poznať, že kresba občas nie je úplne dokonalá, niečo nie je úplne ostré a podobne. Tlač fotiek z miestnosti alebo za šera tiež nie je vždy ideálna. No jednako pre deti to nie je to najdôležitejšie – chceme, aby foťáčik samostatne ovládali, aby ich fotenie bavilo a aby mali radosť z výsledkov, ktoré si potom môžu navyše dotvoriť. Pokiaľ vezmeme do úvahy cenu (Zoofamily kúpite okolo 80 – 100 eur podľa variantu, verzus bezmenný za cca 40 – 50 eur), vyhráva vlastne Belgičan aj tu.
 
Samozrejme, je na vás, či deťom kúpite „mačku vo vreci“ alebo overené zvieratko. Trúfame si však tvrdiť, že Zoofamily nenecháte po mesiaci niekde v škatuli alebo na poličke, pretože „to proste nie je ono“.
Online obchod
Zdieľať
Tereza Preslová V Agátinom svete sa starám prevažne o nemeckú a rakúsku verziu webu – či už ide o novinky v sortimente alebo blogové články. Som taktiež fotografka a mama dvoch malých nezbedníkov.