📢 DOPRAVA ZADARMO s Packetou do 31. 10. 2024 👉 pri nákupe nad 30 EUR.
Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog RECENZIA detského foťáčika: So Zoofamily do ZOO!

RECENZIA detského foťáčika: So Zoofamily do ZOO!

Tipy na hry a hračky 26. 9. 2024 4 minúty
Tereza Preslová
Pozreli sme sa pekne zblízka na detské foťáčiky belgickej značky The Zoofamily – ako fotia, ako natáčajú a ako následne fotky tlačia. Poznáme reklamné a ukážkové fotky – ako je to ale skutočne? Mrknite sa s nami!
Zoofamily Zoo Print

Všetky verzie detských foťáčikov od belgickej značky The Zoofamily sme vám predstavili v prvom článku o tejto novinke. Na recenziu sme si vybrali verziu Zoo Print, aby sme to mali komplet – ako fotenie, tak tlač. Aj keď sa rozhodnete svojim ratolestiam zaobstarať Zoo Friends alebo Urban Zoo, ktoré netlačia, bude pre vás táto recenzia dozaista prínosná, pretože fotky budú zo všetkých verzií v podstate rovnaké.


Vzhľad a funkcie

Pre deti je – ako sme už spomínali v prvom článku našej minisérie – dôležité okrem samotného fotenia, samozrejme, ľahké ovládanie, odolnosť a hravé prvky, ktoré ich zaujmú. Aby bola recenzia autentická, dostal foťáčik do ruky päťročný Adam. Vlastne skoro okamžite prišiel na to, ako všetko funguje – ovládanie je skutočne ľahké a intuitívne, s veľkými tlačidlami. V prehľadnom menu je možnosť nastavenia rozlíšenia fotiek, videa, sýtosť tlače a zobrazenie času na fotkách. Pri fotení si potom môžete vybrať z mnohých filtrov a rámčekov – zvieracie tváre, vianočné, veľkonočné či narodeninové motívy (ukážku filtrov nájdete v poslednom článku tejto minisérie, v ktorom porovnávame tento foťáčik s čínskou napodobeninou).

Zoofamily Zoo Print

Na zadnej strane foťáčika sa (okrem verzie Zoo Friends) nachádza selfie-objektív – je to skvelé práve trebárs s vyššie spomínanými filtrami – Adamko sa hneď začal sám fotiť s veselými motívmi. Prístroj disponuje i samospúšťou (5 sekúnd) a možnosťou sekvencie (3 fotky za sebou v intervale niekoľkých sekúnd po stlačení spúšte). Nemá zoom, takže detičky musia prísť bližšie k objektu, ktorý chcú vyfotiť. Blesk tiež vo výbave chýba.
 

Nabíjanie a prenos dát

Foťáčik sa nabíja cez USB-C kábel. Tu máme drobnú výčitku – kábel 2v1 (nabíjací/dátový a zároveň pútko na nosenie okolo ruky či krku) je síce krásne vymyslený, no jednako nepraktický. S ohľadom na bezpečnosť by sme boli opatrní pri nosení na krku, pretože nemá bezpečnostnú poistku, takže sa pravdepodobne nerozpojí, keď by sa dieťa niekde zaháčkovalo. Okrem toho sa pri nosení na krku nedá dobre fotiť, nakoľko je pútko krátke (a cez hlavu zapnuté nejde ani zložiť). Na otvorenie to chce „grif“ a hrozí aj strata spojovacieho dielu. Naopak by sme ocenili, ak by bolo možné nejakým pútkom pripevniť krytku objektívu, aby sa nestratila.

Kábel - Zoofamily

Dodávanému nabíjaciemu káblu pravdepodobne hrozí častým nosením na ruke, ohýbaním a zacvakávaním jeho skoršie poškodenie. Prípadne namiesto použitia kábla ako pútka na nosenie, a zároveň pre ešte väčšie bezpečie prístroja pri prenášaní, môžete deťom urobiť radosť so štýlovým silikónovým puzdrom v rovnakom dizajne.


Odolnosť

Foťáček vydrží. A vydrží i pád. Adámek byl tak zaujatý a soustředěný, že při natáčení videa zakopnul a spadl, foťáček letěl, dlaně odřené. Přístroj zaskákal na betonu, vypadla z něj rolička fotopapíru a to bylo vše – funguje bezvadně dál a dokonce ani to video nepřestal točit!


Kvalita fotiek a videí

Foťáčik ponúka rozlíšenie 48 megapixelov (interpolovaných, t. j. softvérovo dopočítaných – čiže dodatočne vytvorených). Natívne je to 4,8 megapixelov. V nastavení si môžeme vybrať niekoľko rozlíšení, my budeme všetko fotiť v najvyššom. Videá potom 1080p full HD. Formát obrazu je 16:9.
 
Fotky sú dostačujúce aj do „dospeláckej“ fotoknihy ako pekná pamiatka. Majme stále na pamäti, že ide o detský fotoaparát, profesionálne výsledky a veľkoformátovú kvalitnú tlač nečakajte – je to iná kategória než najnovšie fotomobily alebo profesionálne zrkadlovky. Kresba občas (napríklad za zlého svetla) nie je dokonalá, nie sú vidieť nejaké detaily a podobne.

Dosť bolo popisu, poďme sa spoločne mrknúť na skutočné fotky z rúk nadšeného dieťaťa. Kam inam vyraziť so zvieracím foťáčikom než do ZOO?

Zoofamily - ukážkové foto

Zoofamily - ukážkové foto

Zoofamily - ukážkové foto

Zoofamily - ukážkové foto

Zoofamily - ukážkové foto

Zoofamily - ukážkové foto

(Komentár: Na fotkách je to, čo má byť, farby zodpovedajú skutočnosti. Pozadie či vzdialenejšie objekty občas nemajú tak dobrú kresbu ako predmety a zvieratá v popredí. Vidíte to napríklad u motýľa či krokodíla – tam bola vzdialenosť niekoľko centimetrov. Pri žirafách si všimnite rozostrené stromy v diaľke. Kone Adamko ozdobil fešnou mašľou.)
 
(Komentár: Video je fajn, nemyslíte? Je plynulé, farby tiež zodpovedajú skutočnosti, zvuk je jasný...)


Tlač fotiek

Verzia Zoo Print ponúka aj možnosť okamžitej tlače fotiek na termopapier – ten je vložený priamo do foťáku a po vytlačení jednoducho fotku odtrhnete. Kupujete IBA termopapier, nepotrebujete žiadne náplne či farby. Môžete tlačiť buď na obyčajný termopapier, alebo na samolepiaci. Termopapier neobsahuje ani BPA, ani BPS (čo sú bisfenoly, ktoré sa používajú na termo-účtenkách a majú negatívny dopad na zdravie, zvlášť detí a tehotných).

Zoofamily - tlač na termopapier Zoofamily - tlač na termopapier

Zoofamily - tlač na termopapier Zoofamily - tlač na termopapier
(Komentár: Na vytlačených fotkách sú dobre vidieť detaily, a to aj za horšieho svetla – krokodíla aj motýľa sme cvakli vo vnútornom pavilóne. Tlač je ostrá a rovnomerná.)

Termopapier je tenký, krásne sa s ním pracuje. Vytlačením fotky to rozhodne nemusí končiť! Vytvorte s deťmi ich vlastnú fotoknihu s pomocou lepiacich fotopapierov trebárs z prázdnin – stačí zaobstarať pekný denník alebo zošit a malí fotografi si môžu sami rozhodnúť, aké spomienky boli najlepšie. Rozvinú tým okrem jemnej motoriky (lepenie, skladanie, popisovanie, vyfarbovanie) tiež zmysel pre organizáciu (radenie podľa času, podľa počtu stránok zošitu atď.). Viete si predstaviť niečo krajšie, než spoločné prezeranie týchto mini-fotoknižiek trebárs v zime pri čaji?

Sú to tiež skvelé maličké darčeky pre členov rodiny a kamarátov – malá pamiatka do vrecka alebo peňaženky, trebárs aj s ručne písaným odkazom. Prarodičia budú nadšení a určite si fotky vystavia niekam, kde ich budú mať stále na očiach! Narodeninová párty bude zábavná a každý si odnesie krásnu spomienku.
 

Agátin TIP: Odporúčame netlačiť na termopapier hneď vonku v chladných teplotách – fotky nebudú kvalitné, v horších prípadoch na nich nič neuvidíte – nehnevajte sa teda zbytočne, je to vlastnosť. Foťák potrebuje byť zahriaty, je teda lepšie vytlačiť si ich v pokoji doma, najlepšie viac za sebou naraz.

V ďalšom diele tohto „fotoseriálu“ si porovnáme belgický Zoofamily s jedným z bezmenných variantov, ktoré zoženiete na rôznych čínskych on-line trhoviskách. A áno, budeme porovnávať aj tlač fotiek! Obstojí The Zoofamily? Ako to celé dopadne?
 
Online obchod
Zdieľať
Tereza Preslová V Agátinom svete sa starám prevažne o nemeckú a rakúsku verziu webu – či už ide o novinky v sortimente alebo blogové články. Som taktiež fotografka a mama dvoch malých nezbedníkov.