Potrebujete poradiť? 0940 052 867 Po - Pia 9:00 - 15:00
0
Košík
Úvodná stránka Mamin blog Topgal: Už 30 rokov kryje chrbát vašim deťom

Topgal: Už 30 rokov kryje chrbát vašim deťom

Tipy pre rodičov školákov 6. 6. 2024
Tereza Kotilová
Značka, ktorá sa na svoju cestu vydala práve pred 30 rokmi. V dobe, keď mnohí z vás boli deťmi s batohom na chrbte. Poďte sa s nami pozrieť, kadiaľ viedla cesta k úspechu dnes veľmi obľúbenej značky Topgal.

Topgal: Už 30 rokov kryje chrbát vašim deťom

Píše sa rok 1993: Tu sa to všetko začína

Zdá sa vám, že fyzika, murárčina a špičková galantéria nemôžu mať nič spoločné? Potom ste na omyle. Práve pri Topgale sa tieto tri zdanlivo nesúvisiace činnosti stretli. Spojivom je zakladateľ Topgalu Radek Brynda, ktorý na konci 80. rokov nastúpil do školy ako učiteľ fyziky, pričom si privyrábal ako murár. Po čase sa mu naskytla zaujímavá príležitosť podnikať v koženej galantérii. Radek Brynda bol muž činu... Neváhal a chopil sa jej. 

Práve vtedy, keď sa písal rok 1993, sa začala tvoriť história značky Topgal. Viete, čo vlastne znamená názov a logo značky? TOP značí špičkovosť a GAL je skratka galantérie. Logo pripomína slimáka s vystrčenými rožkami. Ulita symbolizuje batôžtek, ktorý ho bezpečne chráni. Pozerá a svojím pomalým, avšak vytrvalým tempom kráča dopredu ku svojmu cieľu. Žiadna prekážka ho nezastaví. 

Vtedy sa výroba netýkala typicky školských batohov, ktoré vidíme na trhu dnes, ale prevažne kožených tašiek. S výrobou školských batohov začala firma o päť rokov neskôr v roku 1998.  

A tak začal obdivuhodný príbeh jednej úspešnej značky, ktorá je dnes synonymom najobľúbenejších školských batohov. Príbeh učiteľa fyziky s murárskym umom a podnikateľským duchom.

Píše sa rok 1993: Tu sa to všetko začína

Rok 1998 = 1. školský batoh Topgal 

Dnes to môže znieť neuveriteľne, ale táto kategória tovaru v roku 1998 v Česku proste neexistovala. Vlastne ani nie je isté, či existovala niekde vo svete, nakoľko internet bol ešte v plienkach a obchodné kontakty so zahraničím minimálne. 

„Zákazníci medzi rečou občas spomenuli, že by mali školáci záujem o náš jednoduchý batôžtek, len ak by sme ho trochu upravili. To ma priviedlo k myšlienke, že na trhu školský batoh chýba.“ Takto na vznik prvého školského batohu spomína majiteľ Topgalu, Radek Brynda. 

Predstavte si, že prvé návrhy školského batohu vznikali v kolóne, a to s ceruzkou, papierom a vzorkovnicou textílií v ruke. Prototypy uvideli svetlo sveta v roku 1997 a v roku 1998 sa začali prvé dvojkomorové a trojkomorové školské batohy vyrábať.  

Pre predstavu – v začiatkoch výroby dokázala dielňa vyrobiť asi 1 000 až 1 500 kusov ročne. Avšak dopyt bol už vtedy niekoľkonásobne vyšší.

Školské batohy Topgal od samého začiatku spĺňali parametre pôvodnej normy pre školské aktovky (ČSN 79 6506). Ihneď tiež firma nadviazala spoluprácu s Inštitútom pre testovanie a certifikáciu v Zlíne (ITC), kde sa batohy Topgal testujú dodnes. V spolupráci s ITC priebežne vylepšujú ich parametre a úžitkové vlastnosti. 

Viete, ako sa v základných vlastnostiach líšil prvý školský batoh od toho dnešného, a čo naopak zostalo rovnaké? Školský batoh nemal spevnený chrbát. Ako opora slúžil len plát molitanu. Výrobným materiálom bol šuštiak, pre ktorý jazdil sám majiteľ Radek Brynda osobne. Naopak už prvé batohy mali vrecko na fľašu a logo firmy na ťaháčiku zipsu, podľa ktorého ich i dnes bezpečne spoznáte.

Rok 1998 = 1. školský batoh Topgal 

2007: Školský batoh Topgal pre prváčikov víťazí v dTeste  

V roku 2007 zvíťazil školský batoh CHI 550 pre prváčikov v nezávislom teste časopisu dTest v porovnaní s ďalšími 12 batohmi rôznych značiek. Testovala sa kvalita použitých materiálov, úžitkových vlastností, dizajnu alebo vplyv na zdravie detí.

2007: Školský batoh Topgal pre prváčikov víťazí v dTeste 

2015: Školské batohy Topgal získavajú označenie Česká kvalita 

V roku 2015 Topgal získava označenie Česká kvalita, čo je certifikát národného programu podpory kvalitných českých výrobkov a služieb. Označenie môžu používať iba tí českí výrobcovia, ktorí opakovane plnia prísne podmienky certifikácie. Topgal od tohto roku právom patrí medzi nich. Jednoducho povedané, certifikácia Česká kvalita vám zaručuje, že nekupujete mačku vo vreci.

„Vysoká kvalita aj praktickosť našich batohov sú ostatne najväčšou konkurenčnou výhodou Topgalu. Dobrý školský batoh sa totiž musí nielen páčiť, ale tiež byť praktický, odolný, bezpečný, a predovšetkým – čo najmenej zaťažovať chrbát školákov. Ako dôležité sú správne navrhnutý chrbtový systém, umiestnenie, tvar a nastaviteľnosť popruhov, najrôznejšie pracky či správne rozloženie hmotnosti, je hotová veda. To ostatne potvrdzujú poprední českí fyzioterapeuti a odborníci na pohybový aparát, s ktorými pri vývoji batohov spolupracujeme.“ Vraví majiteľ Topgalu, Radek Brynda. 

Ako vieme, tak deťom v neposlednom rade záleží tiež na vzhľade, ktorý má v Topgale na starosti kreatívna dizajnérka. Tá sleduje najnovšie trendy v oblasti dizajnu, farieb a obľúbených motívov. Viete, kto však vo finále vyberá finálne motívy pre nové kolekcie? Sú to deti!  

A aké motívy myslíte, že frčia najviac? V poslednej dobe popredné priečky obsadil Minecraft. V dlhodobom horizonte však vedú – ako inak – zvieratká.

2015: Školské batohy Topgal získavajú označenie Česká kvalita

2020: Študentský batoh Topgal víťazí v teste MF DNES

V roku 2020 zvíťazil študentský batoh Topgal v teste Mladej fronty DNES v konkurencii 15 ďalších značiek.

2023: Topgal kryje chrbát vašim deťom už 30 rokov

👉 Ako dnes vyzerá tridsaťročný Topgal? 

  • Hlavná výrobná hala sa nachádza v Českej republike, kde zamestnáva 14 zamestnancov. Ďalších štyroch kolegov má v slovenskej Rožňave a troch v poľskom Cieszyne.
  • Za tridsať rokov poslal do sveta asi 2 000 000 batohov.  
  • Aktuálne sa značka Topgal predáva v 14 krajinách sveta.
  • Udržuje si kondíciu aj mladistvý vzhľad.
  • Má vlastnú dizajnérku, konzultuje s poprednými fyzioterapeutmi a pravidelne navštevuje ITC pre testovanie a certifikáciu.

👉 A čo ďalej? 

Majiteľ Topgalu Radek Brynda má jasno: „Chceme sa ďalej venovať školským batohom a doplnkom. Vždy ma napĺňala detská radosť. Keď dieťa rozbalí náš batoh, musia sa mu rozsvietiť oči. Škola je prvý veľký zlomový okamžik v živote a my sa takto sprostredkovane stávame súčasťou týchto veľkých a nezabudnuteľných chvíľ.“ 

Topgal: Už 30 rokov kryje chrbát vašim deťom Topgal: Už 30 rokov kryje chrbát vašim deťom

Máte tiež jasno, že chcete kryť chrbát vašim deťom značkou Topgal? Potom vyberajte z našej ponuky školských batohov Topgal, kde si vyberie prváčik, školák prvého aj druhého stupňa a taktiež študent strednej školy.

Online obchod
Zdieľať
Tereza Kotilová Píšem pre vás inšpiratívne články na Agátin blog. Také články, ktoré vám pomôžu s výberom hier, hračiek a pomôcok pre vaše deti. S veľkou radosťou niektoré hračky z Agátinho sveta osobne testujem v praxi, a to pod odborným dohľadom mojej dcéry Rozálie.